Індивідуальне психологічне консультування: коли варто і які особливості?

У важкий момент у вашому житті психолог-консультант може допомогти подолати стрес, краще зрозуміти вашу життєву ситуацію, прийняти зважене рішення. В ході психологічного консультування у вас з’явиться можливість ширше поглянути на ситуацію, інакше оцінити свою роль в ній і, відповідно до свого нового бачення, коригувати свою поведінку. Відповідальність за досягнення результату рівною мірою розподіляють, і клієнт, і психолог. Якщо дитяче консультування, то відповідальність ділиться порівну між трьома сторонами: дитина, родина, психолог. В консультуванні дітей та підлітків важливу роль відіграють відносини в родині, оскільки родина формує сприйняття дитиною світу та себе в ньому.


Варто також розрізняти взаємодію із психологом та психіатром. Психолог не ставить діагнозів і не проводить лікування. Він підтримує і направляє в русло продуктивної взаємодії із самим собою та зі світом.  Психіатр – це людина із медичною освітою, лікар, який працює із психічно хворими людьми.

психологія дітей

Чи завжди можна впоратись самому?

Часто до психолога не поспішають звертатися вважаючи, що можна впоратися самостійно. Так, дійсно, можна, однак результат може бути не тим, який очікується. Психіка людини достатньо складна система і психологи більше 5-ти років вивчають всі її особливості та можливі індивідуальні розбіжності.

У людей без профільної освіти такі знання відсутні, а як ми пам’ятаємо, що добре для однієї людини може зовсім не підходити для іншої. З чого випливає висновок, що не варто впроваджувати в життя, досвід іншої людини. На те ми та є різними, щоб кожен отримував свій досвід. 

Професійний психолог допоможе зрозуміти первинну причину та допоможе розширити поле варіантів виходу зі складної ситуації за допомогою безпосередньо ваших внутрішніх ресурсів і таким чином як можете тільки ви. Психолог не привносить себе в консультативну зустріч, він допомагає зустрітися вам із вами самими. Дуже цінно таким чином дізнаватися більше про себе і вже з урахуванням цих знань приймати рішення і будувати подальше своє життя.

Як обрати “свого” психолога?

Обираючи “свого” психолога варто перш за все сформулювати для себе запит: що мені не подобається і яких змін в своєму житті я хочу? Відповідно до цього вже підбирати спеціаліста, який вам найбільше підходить відповідно до своєї освіти, напрямку роботи, вартості консультації, локації і т.д. Однак дійсно обрати й зрозуміти, що вам підходить саме цей психолог можна тільки з досвіду. З психологом вам повинно бути комфортно, затишно, має бути така ступінь довіри та відвертості, яка б допомогла вам розкритися і пропрацювати ситуацію, якою б складною вона не здавалася.


До психолога  також можна приходити за підтримкою або для роботи зі своїм емоційним станом. Часом так буває, що всередині емоцій дуже багато, а вивільнити їх якось соромно чи то незручно… думається “а що люди скажуть?” Психологічний кабінет, це безпечний простір, де можна екологічно пропрацювати емоції й відпустити тягар переживань зі своїх плечей.


Запрошуємо до пізнання себе та створення свого гармонійного майбутнього. 


Поділитися цією публікацією
Архів
Реальний табір: діджитал проти соціуму Як навчити свою дитину Soft Skills, якщо довкола одні гаджети?
.o_wevent_event_subtitle { font-weight: 600 !important; font-size: 1.125rem; background: #d54ba9; padding: 10px; width: 20%; text-align: center; border-radius: 5px; }