Профорієнтація: розвіюємо міфи для українців

В підлітковому віці перед людиною постає важливе питання: «Яку професію обрати?» і часто це питання постає на рівні найголовнішого вибору в житті. Давайте розглянемо так це чи ні і як ми можемо спростити цей вибір.


Найбільш розповсюджений міф серед українців, що одна професія на все життя.


Реальність. Підлітки, які зараз стоять на шляху вибору професії в майбутньому змінять щонайменше 3-4 професії. Світ дуже швидко змінюється і приблизно 60% дітей будуть працювати в професіях, яких зараз не існує.


Більше 85% українців працюють не за фахом, який отримували у виші. Працюють не за фахом, на здобуття якого витрачали свій час та зусилля протягом 5, а то і більше років. Давайте з’ясуємо, що варто враховувати при виборі професії.


Перш за все при виборі професії варто звертати увагу на три речі: ХОЧУ, МОЖУ, ТРЕБА

Якщо хочеш стартувати одразу з вершини своєї професії – винайди свою власну професію


Ешлі Брілліант

саморозвиток дітей

ХОЧУ


Для того щоб зрозуміти чим людина хоче займатися, яку професію опановувати перш за все варто зрозуміти, чого хочеться. Пропоную вже зараз взяти в руки ручку і записати відповіді на наступні питання:


  • Чим я хочу займатися?
  • Яка діяльність приносить мені радість?
  • Чи мотивує мене ця діяльність поглиблювати свої знання в даній сфері, чи активізує вона мене на творчість?
  • Ці питання допоможуть визначитися зі сферою, яка мотивує до діяльності.


Сфери можуть бути найрізноманітнішими: Екологія, Педагогіка, Гуманітарна, Лінгвістика, Медицина, Техніко-механічний напрям, Науково-технічний, Мистецтво, Соціальна робота, Психологія, Комерція, Адміністрування, Юридичний.


При виборі сфери діяльності варто враховувати важливий момент. Часом буває так, що люди плутають цікавість до професії із захопленням представниками професії. Або ж не усвідомлюють суть чи специфіку роботи в певній сфері. Так буває, що зовнішньому спостерігачеві недоступна вся інформація про повсякденну діяльність спеціалістів обраного напрямку. Для того щоб розуміти чи підходить людині певна робота варто уявити свій бажаний повсякденний день на роботі і співставити з розповіддю спеціаліста даної професії. Таким чином можна швидко з’ясувати чи вірно людина сформулювала для себе образ професії чи образ із кінофільмів все ж таки мав вплив.


МОЖУ


Дослідивши сферу діяльності, яка викликає зацікавленість та мотивує на розвиток варто розглянути здібності, особистісні якості та задатки, які необхідні для виконання професійної діяльності. І тут зовсім не обов’язково відмовлятися від обраної сфери, якщо ви не знайшли в собі тих якостей, які потребуються. Адже кожна сфера діяльності має можливості для реалізації будь-якої людини. Візьмемо до прикладу сферу психології. В психологічній сфері можна реалізувати себе як: психолог-практик, психолог-науковець, або викладач психологічних дисциплін. Усі ці напрями вимагають від особистості різних здібностей, навичок та особистісних якостей. 


ТРЕБА

Для вибору професії першим кроком є дослідження себе та своїх можливостей. Наступний крок – це дослідження світу навколо. Давайте подосліджуємо просто зараз. Візьміть лист паперу і поділіть на три колонки.

 В першій колонці дайте відповіді на питання, які відносяться до знань по себе

Знання про себе: 
  • Що я люблю робити?
  • Мої задатки
  • Мої хобі
  • Мої психологічні особливості

В останній колонці напишіть відповіді на питання про світ. Попередньо проаналізувавши ваші знання та актуальну інформацію.

Знання про світ: 
  • Потреби людей мого міста, країни всього світу
  • Ситуація на ринку праці
  • Сучасні тренди розвитку світу

А у другій колонці, посередині,  яка досі вільна напишіть які на вашу думку професії реалізують потреби світу та здатні реалізувати ваш потенціал.

Саме на перетині знань про себе та знань про світ і є професія в якій людина може реалізуватися. Тобто професія – це те що я люблю робити, що в мене добре виходить і це потрібно іншим людям.

Іноді буває так, що на консультації підліток знаходить для себе сферу яка підходить йому відповідно до інтересів та здібностей, але знання про будні спеціаліста недостатні для створення реального уявлення про професію.

Найкращим вирішенням даної ситуації є практика. Так, саме практика в даній сфері. Побувавши на підприємстві чи в офісі, побачивши як проходить рутинний день, наприклад, мікробіолога можна дізнатися яка реальна ситуація на ринку праці, які умови та можливості в реалізації себе як професіонала. Я впевнена що практика надихає найбільше. Спробувавши своїми руками одного разу попрацювати і одразу розумієш, що всі зусилля на опанування знань варті того.  

освіта діти виховання

Дослідити ХОЧУ, МОЖУ, ТРЕБА за допомогою професійного консультанта з профорієнтації – це можливість в безпечному, підтримуючому просторі розкрити всі «за» та «проти» сфери, яка цікавить, знайти те, що дійсно підходить. Консультант ніколи не скаже, яку саме професію обрати, однак допоможе зрозуміти свої переваги в різних сферах. Прийняття рішення завжди залишається за родиною, яка прийшла в своєму розвитку до вибору професійного шляху наступного покоління.

Підводячи підсумок хочеться наголосити, що дослідити свій професійний шлях можна спробувати самому. За допомогою багатоступінчастого опитувальника професійних інтересів чи Опитувальника “ДДО” Є. Клімова.


А можна за допомогою професіонала в даній сфері. Робота з психологом допоможе отримати найкращий саме для вас результат і зробити це легко, швидко та радісно, а головне витратити на це менше часу – найціннішого ресурсу.




Поділитися цією публікацією
Архів
Індивідуальне психологічне консультування: коли варто і які особливості?
.o_wevent_event_subtitle { font-weight: 600 !important; font-size: 1.125rem; background: #d54ba9; padding: 10px; width: 20%; text-align: center; border-radius: 5px; }