Як урізноманітнити дозвілля дитини?

Дозвілля дуже важлива частина нашого життя.

Кожна людина законодавчо має право на працю та право на відпочинок.


Годину - втісі, а праці - час.


Усі ми з дитинства знаємо приказку “Годину - втісі, а праці - час.” Нас ніби програмують на те, що треба більше часу приділяти роботі та соціально корисним справам. Відпочинок це така ж важлива частина життя людини, як і праця. Дозвілля та розваги дають людині можливість змінити діяльність, а отже і мозок починає діяти по-іншому. У такі моменти у людини з'являється енергія та бажання продовжувати працювати та працювати над удосконаленням себе.

дитина виховання дозвілля

Дозвілля є найважливішою частиною життя особливо для дітей та підлітків.

До 10 років дитині потрібно грати, щоб забезпечувати собі повноцінний розвиток усіх мозкових структур. Також через гру дитина пізнає світ і пробує себе у різних життєвих ролях, приміряє на себе, так би мовити, доросле життя.

У підлітковому віці головним завданням людини є соціалізація міжособистісне спілкування, а дозвілля та час вільний від занять – ідеально сприяє соціалізації. Підлітки збираються до груп за інтересами і таким чином навчаються спілкуватися та налагоджувати міжособистісні контакти.

Вільний час можна проводити цікаво і водночас із користю.


За спостереженнями нашої команди найбільше вільного часу дітей та підлітків йде на телевізор, телефонні розмови, комп'ютерні ігри, соціальні мережі. Такі заняття дитина ніколи не планує, а тому зайшовши на сторінку соціальної мережі, вона втратить багато часу навіть не помічаючи цього.

У тайм менеджменті є навіть спеціальний термін для таких дій “хронофаги” – це пожирачі нашого часу, фактори, що призводять людину до нецільового використання свого часу. Хронофаги зазвичай характеризуються відсутністю результату, марно витрачають наш час, залишають після себе відчуття незадоволеності. Час проведений за гаджетами можна, в більшості випадків, назвати нецільовим використання часу, а з переходом на онлайн роботу та навчання за екраном проходить більша частина життя. Це дуже втомлює та спустошує.

тайм менеджмент дитина освіта

Щоб відчувати себе «живою» людині важливо задіяти всі органи почуттів. За день важливо вдихнути повітря і відчути наскільки різні відчуття, запах і післясмак після повітря в закритому приміщенні і на вулиці. Важливо відчути тактильні сигнали: теплоти та холоду, сухого та вологого, твердого та м'якого. Різноманітність уподобань теж має вплив на наш емоційний стан. Відчуття у тілі, фізичне навантаження дозволяє усвідомити наскільки наше тіло динамічне та пристосовується до різних дій.


Такі переживання, особливо якщо вони усвідомлені, дають нам відчуття жвавості нашого тіла, і це є запорукою здорового розвитку.


Перебуваючи за екраном гаджета велику частину часу, ми позбавляємо себе таких можливостей, дні стають схожими один на одного і згодом зливаються в один нерозбірливий день у календарі. Озираючись назад, складно згадати, що хорошого було чи поганого в цьому конкретному дні.

дитячий табір саморозвиток

Саме для тих, хто обирає перший варіант, а саме, отримати порцію натхнення та позитивних емоцій для підкорення світу, наша команда розробила скретч карту корисних справ для підлітка «DO IT. Обери, Зітри, Зроби».


У нашій скретч карті ви можете знайти заняття, які зможуть зробити дозвілля більш продуктивним, цікавим та різноманітним. Карта складається з 8 сфер, які на нашу думку є найважливішими для гармонійного розвитку людини.

Так, більшість сфер, які представлені в карті, спрямовані на офлайн виконання, але разом з тим ми не забули про наші улюблені гаджети і придумали способи проводити час за телефоном продуктивно та цікаво, а головне отримувати від цього процесу заряд енергії та гарного настрою.



Поділитися цією публікацією
Архів
Які фінансові звички ведуть до достатку вашої дитини?
.o_wevent_event_subtitle { font-weight: 600 !important; font-size: 1.125rem; background: #d54ba9; padding: 10px; width: 20%; text-align: center; border-radius: 5px; }